dilluns, 1 de setembre de 2008

sou-venirs de praga 1

mentre prenc el cafè en la tassa amb la cara d'en kafka vestit amb una samarreta amb el motiu franz kafka-praga, ambdós objectes que he comprat aquest cap de setmana a praga, em disposo a transcriure al macbook les notes que vaig prendre ahir a l'avió de tornada.

convertit, doncs, en un souvenir ambulant( del solvitur ambulando al souvenir ambulant !) , em pregunto sobre els possibles orígens i causes de l'estupidesa praguenca i em demano si la resta del país mantindrà la mateixa actitud seca, estúpida i quasi punk dels venedors de les botigues de souvenirs que copen el centre històric de la ciutat. aquests no només despatxen un despreci absolut pels requeriments del turista, sinó també una desinformació inquietant pels punts d'interés local. si el pregunteu pel cementiri jueu o per la casa d'en kafka, el praguenc us obsequiarà amb un silenci llarguíssim després del qual vindrà una encadenament de dos a o tres monosíl·labs incomprensibles que, després d'un segon i definitiu silenci (tot coronat amb un robòtic i marcial imparpalleig d'ulls ), resoldreu, amb l'ajuda d'un bon criptògraf, són les runes del que un dia podria haver estat anglès.

el recepcionista del nostre hotel amb unes quantes estrelles de més, per exemple, era una mescla d'extraterrestre molt mal adaptat al planeta i una versió txeca d'en norman bates , acabada de sortir de l'academia militar. 15 minuts després d'entrar per la porta de l'hotel em mirava desafiant i vermei i sense parpallejar. semblava molt enfadat perquè jo no entenia el seu anglés de curs per correu i, em temo, per haver tingut el mal gust d'importunar-lo amb la nostra visita. minuts abans, havia ordenat al grup que passessim a una sala contigua per no importunar-lo durant el chek-in i havia apartat el llibre de registre de la nostra mirada com si fóssim l'enemic espieta. mentre em preguntava qui seria el primer en saltar per damunt l'aparador de la recepció i donar el primer cop de puny, vaig començar a entendre-ho tot. en realitat aquell individuu que jo tenia davant no era més que l'enèssima metamorfosi de kafka. castigat pel seu gòlem, per haver portat l'escarabat del turisme a la ciutat amb la seva literatura, ara era condemnat a metamorfosejar-se eternament en totes les formes possibles de l'antipatia amb l'objectiu de combatre la plaga del turisme que ell havia desencadenat amb tanta angúnia i cal·ligrafia. i és que "qui la fa la praga! ".

per tant, abans, en norman havia sigut un cruel poli de frontera comunista i, molt abans, escarabat i, abans, havia estat en franz kafka. vaig compadir-me d'en pobre franz i del càstig que li havia imposat el seu gòlem. un càstig que sembla no tenir fi, perquè gràcies a la desobediència civil del seu amic max broad, les edicions dels seus llibres no aturen. i és així que en franz és condemnat a encarnar-se, dia rera dia, en recepcionistes psicòpates, en taxistes timadors, en venedors de souvenirs estúpids o en cambrers imbècils, a l'assetjada praga.


(continuarà)